ACE-hæmmere mod højt blodtryk har de fleste bivirkninger

Risikoen for bivirkninger er større med de såkaldte ACE-hæmmere end andre typer medicin mod forhøjet blodtryk.

Det viser et nyt stort studie af de fem typer medicin, der typisk bruges til indledende behandling af for højt blodtryk - også kaldet hypertension.

For patienter med ekstremt højt blodtryk er der så mange indledende medicineringsmuligheder, at det kan være svært at vide, hvilken man skal bruge.

Men den nye undersøgelse fra Yale University, der er offentliggjort i tidsskriftet The Lancet har indsamlet data fra 4,9 millioner patienter fra ni institutionelle databaser i fire lande. Forskerne brugte disse data til at sammenligne sikkerheden og effektiviteten af ​​de fem klasser af førstelinjemedicinen mod for højt blodtryk, herunder de populære ACE-hæmmere.

De kiggede på, hvor godt hvert lægemiddel forhindrede de tre vigtigste helbredskonsekvenser ved for højt blodtryk - hjerteanfald, hjertesvigt og slagtilfælde - og i hvilken grad hvert lægemiddel forårsagede 46 uønskede bivirkninger.

"Dette er en bemærkelsesværdig, massiv, multinationel undersøgelse, der har givet os en indsigt, der kan hjælpe patienten og læger til at vælge blodtryksbehandling," siger dr. Harlan Krumholz, der er kardiolog og hovedforfatter på undersøgelsen.

"Det, der er karakteristisk, er ikke kun størrelsen, men de avancerede metoder, der optimerer pålideligheden af ​​resultaterne."

De store data afslørede mønstre, der ellers ville have taget 22.000 typiske observationsundersøgelser at genkende, siger forskerne. Et centralt resultat var, at thiazid eller thiazidlignende diuretika er bedre til at forhindre hjerteanfald, hjertesvigt og slagtilfælde end ACE-hæmmere, samtidig med at de også er sikrere end ACE-hæmmere.

Taget individuelt kan forskellene i sikkerhed og effektivitet af behandlingerne virke små, siger forskerne, men i denne skala bliver de betydelige. Forskerne rapporterer, at hvis de 2,4 millioner mennesker i undersøgelsen, der i øjeblikket bruger ACE-hæmmere, i stedet havde brugt thiazid eller thiazidlignende diuretika, kunne mere end 3.100 større hjertekartilfælde potentielt have været undgået.

"I betragtning af at disse medikamenter er billige og har en lang historie, bør resultaterne klart vende os væk fra den fremherskende praksis med at starte med ACE-hæmmere. Disse fund understøtter folk, der vælger et thiazid diuretikum frem for en ACE-hæmmer til den første behandling af hypertension," konkluderer Krumholz.

Tags: ACE-hæmmere, hypertension, thiazid, højt blodtryk